Οι Μύλοι του Μουζέλη ή Κρόκου είναι ένα συγκρότημα κτιρίων, ένα ενδιαφέρον δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, «αυτόπτης» μάρτυρας της ακμής της Λαμίας. Οι Μύλοι, ή «Μύλια», είναι συνδεδεμένοι με την μνήμη της πόλης όταν βρισκόταν σε οικονομικοπολιτιστική ακμή. Ιδρύθηκαν το 1936 από τον Κωνσταντίνο Κρόκο και τον Παναγιώτη Μουζέλη και απασχολούσαν περίπου 500 άτομα μέρα-νύχτα. Τα προϊόντα που παρήγαγαν οι νερόμυλοι ήταν: άλευρα, ρύζι, βαμβάκι και τα υποπροϊόντα τους. Επίσης παρήγαγαν κάθε είδους σπορέλαια και επεξεργάζονταν καπνά από την Ξάνθη, τα οποία εξήγαγαν στην Αμερική και την Αίγυπτο.
Στη γνωστή σήμερα θέση ή Μύλοι Λαμίας, προϋπήρχε ένα υδροκίνητο εργοστάσιο αλευροποιίας. Τα μεγάλα κτίρια των μύλων αυτών χρονολογούνται μετά το 1901, το έτος που αγοράστηκαν τα ακίνητα στην περιοχή αυτή. Μετά το 1921 και την εκποίηση της περιουσίας Αγαθοκλή, το εργοστάσιο και τα παραρτήματά τους αγοράστηκαν από τους Κ. Κρόκο και αδελφούς Μουζέλη. Με τους νέους ιδιοκτήτες πλέον, οι Μύλοι Κρόκου - Μουζέλη λειτουργούσαν με πετρελαιομηχανές, που έδιναν κίνηση στο μύλο, αλλά ταυτόχρονα, με ηλεκτρική γεννήτρια παρήγαγαν και ηλεκτρικό ρεύμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα για κίνηση και φωτισμό προερχόταν από μια γερμανική πετρελαιομηχανή μάρκας Cooper. Έτσι, όχι μόνο λειτουργούσε το εργοστάσιο και είχε φωτισμό, αλλά έδινε ρεύμα στην πόλη, μέσα από το δίκτυο της Ηλεκτρικής εταιρείας Λαμίας.
Νοτιοδυτικά της πλατείας Πάρκου, ξεκινάει η οδός Ελ. Βενιζέλου, η οποία στην δεύτερη διασταύρωση βρίσκει την οδό Έσλιν. Με κατεύθυνση δυτικά επί της οδού Έσλιν, συναντάμε μία διακλάδωση και ακολουθώντας τον αριστερό δρόμο βρισκόμαστε μπροστά στους ιστορικούς μύλους.
Ι.Χ., ΤΑΞΙ
Δεν διατίθεται Χώρος Στάθμευσης
Χωρίς περιορισμό
NAI